Selecteer een pagina

High Level Ondernemen

Ik wil potentievolle, ambitieuze ondernemers, zoals u, helpen het succes te krijgen dat ze verdienen. Ik ben expert op het gebied van smart, doelgericht en effectief ondernemen. Ik deel graag mijn kennis met u en neem u mee in de geheimen van succesvol ondernemen, zonder gedoe.

Staat jouw agenda vol met gratis webinars of met opdrachten?

31 okt 2017

Ben je ook zo lekker druk met je bedrijf? Met het bijhouden van je social media kanalen? Met netwerken? Met……? Of komt er juist niets uit je handen omdat  je niet weet waar je moet beginnen? Hang je daarom maar een beetje rond op internet, in de hoop dat je die ene gouden tip tegen komt? Of hop je van de ene gratis challenge naar de andere? Staat je agenda vol met gratis webinars? Als je denkt daarmee snel succes te kunnen boeken dan moet ik je helaas uit de droom helpen. Uit ervaring weet ik dat je kennis op doet waar je vervolgens niets mee kunt. En waarom kun je er niets mee? Omdat je de opgedane kennis niet kunt toepassen. Je weet niet hoe je de tips kunt vertalen naar jouw eigen bedrijf. Voordat je als ZZP-er gaat nadenken over netwerken, (content)marketing moet je eerst weten wie je bent, wat je doet, waarom je het doet en hoe je het doet. Jouw persoonlijkheid en jouw ervaringen gaan je daarbij helpen. Want jouw persoonlijke verhaal leidt naar jouw succes als ondernemer. Ik help ondernemers met het organiseren van hun eigen succes door algemene informatie te ‘vertalen’ en toepasbaar te maken op hun specifieke bedrijf. Deze blog gaat over een van die cruciale onderdelen; ‘het bestaansrecht van je bedrijf’. En dan met name wat jouw persoonlijke rol daarin is.

Het succes van jouw bedrijf begint bij jou!

Maar hoe kom je er nu achter wat het bestaansrecht van jouw bedrijf is? Onthoud een ding hierbij dan heel goed. Het bestaansrecht van jouw bedrijf begint bij jou! Jij bent het startpunt van jouw bedrijf. Het bestaansrecht van jouw bedrijf begint dus bij jou als persoon, als individu. Het is opgebouwd uit jouw drijfveren, werk/levenservaring en persoonlijkheid. Hoe goed ken jij jezelf? en hoe constrcutief is jouw persoonlijkheid in jouw ondernemerschap? Onderstaande vragen geven je meer inzicht op wat je doet, waarom je doet wat je doet en hoe je het doet.

De drie vragen naar meer inzicht in je ondernemerschap

  • Drijfveren: ‘Waarom ben ik ondernemer geworden’? of ‘Waarom wil ik ondernemer worden’? Deze vraag gaat over jouw persoonlijke motivatie om ondernemer te worden en heeft niets te maken met jouw klant, product of dienstverlening. Drijfveren liggen dicht bij jezelf, maar kunnen ook heel praktisch zijn. Geen werk (meer) kunnen vinden, frustratie over de gang van zaken in je huidige of ex-baan of werk dat je (beter) kunt combineren met kinderen, zijn ook drijfveren. Als dat jouw antwoord is kun je je echter wel afvragen of dit de soort motivatie is die bij gaat dragen aan jouw succes. Veel belangrijker is het om verder te kijken naar wat voor jou, diep van binnen, belangrijke waarden zijn in het leven. Aan welke gewoontes, gedrag of omgevingen hecht jij waarde? Waar word je blij van? Als iets voor jou belangrijk is, is de kans groot dat het terugkomt in jouw bedrijf. Of het is een onderdeel van wát je doet met je bedrijf of het is bepalend voor hóe je het doet.
  • Werkervaring: Wat is je werkachtergrond, wat heb je daarin ervaren? Wat is je, negatief of positief, opgevallen? Waar wil jij met jouw bedrijf invloed op hebben? Je werkhistorie kan je helpen om meer inzicht te krijgen in waar jij als ondernemer het verschil kunt maken. Daarvoor is het belangrijk om je arbeidsverleden in kaart te brengen. Waar heb je gewerkt, voor wie en in welke functies? Wat waren je werkzaamheden precies? Als je die lijst hebt opgesteld ga je per baan/functie opschrijven hoe je die baan ervaren hebt. Wat vond je leuk aan de werkzaamheden, de afdeling waar je zat of de organisatie. Wat vond je minder leuk? Waren er misschien zaken die niets met jou als persoon te maken hadden, maar die je wel opgevallen zijn? Bijzonderheden of eigenaardigheden in je werk, in het bedrijf of met je collega’s? Je maakt eerst een lijst met de feiten en gaat dan beschrijven wat die met je gevoel deden. Wat mij erg geholpen heeft is om mijzelf de vraag te stellen: “Waarom ging ik in bedrijf X met veel meer plezier naar mijn werk dan bij bedrijf Y”.  Als je dat gedaan hebt, kun je kijken of je een overeenkomst kunt herleiden. Mijn bedrijf is mede ontstaan door mijn conclusie dat ik bij diverse werkgevers altijd dezelfde zaken mis zag gaan. En het triggerde mij omdat ik vooral zag dat ze onnodig mis gingen. Ik wist dat die zaken wel goed zouden gaan als er meer aandacht voor was en ze beter georganiseerd, aangestuurd en gecommuniceerd werden. Deze conclusie was het resultaat van de evaluatie van mijn werkverleden waarin ik voor verschillende werkgevers in diverse ondersteunende en leidinggevende functies gewerkt heb.
  • Persoonlijkheid en karakter: Hoe zit je als persoon in elkaar? Wat zijn je goede en minder goede eigenschappen? Hierbij gaat het niet om jouw kwaliteiten. Het gaat hier om gedrag. Hoe sta je in het leven? Als kleine ondernemer bén je je bedrijf. De wijze waarop jij als persoon in elkaar steekt moet passen bij wat je op zakelijk gebied doet. Anders wordt het een kunstje en daar prikken mensen snel doorheen. Het is belangrijk om inzicht te hebben in hoe jij dingen aanpakt. Hoe je als persoon in het leven staat. Op welke manier ga je om met dagelijkse dingen? Hoe ga jij om met tegenslagen? Hoe reageer jij op nieuwe dingen? Wat zijn belangrijke gebeurtenissen in je leven geweest? Welke invloed hebben ze op jou gehad.Hoe meer inzicht je hebt in de invloed die jouw persoonlijkheid heeft in jouw ondernemerschap, kun je je ondernemerschap effectiever vormgeven en voorkom je dat je te veel tijd en energie kwijt bent aan zaken die jou en jouw bedrijf niet verder brengen.

  Deze blog is als column eerder verschenen op vrouwen-ondernemen.nl

Ingrid liet mij inzien hoe ik mijn bedrijf voor mij kon laten werken in plaats van andersom.