Selecteer een pagina

High Level Ondernemen

Ik wil potentievolle, ambitieuze ondernemers, zoals u, helpen het succes te krijgen dat ze verdienen. Ik ben expert op het gebied van smart, doelgericht en effectief ondernemen. Ik deel graag mijn kennis met u en neem u mee in de geheimen van succesvol ondernemen, zonder gedoe.

De 7 factoren voor vrijheid in werken en ondernemen

4 mei 2017

Vrijheid, we vergeten (te) vaak hoe bijzonder het is dat wij in vrijheid mogen leven. Daarom is het zo belangrijk dat we de viering van 4 en 5 mei in stand houden. Ook al komen er steeds minder mensen die de oorlog daadwerkelijk meegemaakt hebben. Het blijft belangrijk om in ieder geval één dag in het jaar stil te staan bij onze vrijheid en daar dankbaar voor te zijn.

Vrijheid in werken?

Vanuit diversiteit samenwerken aan een gemeenschappelijk doel

Bij vrijheid horen voor mij woorden als democratie, persvrijheid, onafhankelijkheid, identiteit en vrije wil. Ondanks dat we in een maatschappij leven waarop deze woorden allemaal van toepassing zijn, krijg ik het gevoel dat mensen steeds minder vrijheid ervaren in hun werk. Want in hoeverre krijgen medewerkers, zeker in grote organisaties, de ruimte om mee te denken hoe ze het beste bij kunnen dragen aan het bedrijf? In hoeverre durven medewerkers nog te zeggen wat ze daadwerkelijk van hun leidinggevende, collega en/of organisatie vinden? In hoeverre worden mensen op hun kwaliteiten aangesproken en daarop beoordeeld en gewaardeerd waardoor ze betrokken zijn en vanuit ‘vrije wil’ naar hun werk te gaan in plaats zich ‘loonslaaf’ te voelen?

Vrijheid gaat over accepteren en ruimte

Vrijheid gaat over acceptatie en tolerantie. Leven en laten leven. Dat iedereen de ruimte krijgt om te mogen zijn wie hij/zij is. Uiteraard binnen bepaalde grenzen. Grenzen die niet over die van een ander heen gaan. Want jezelf zijn en standaard je afval bij de buurman in de tuin kieperen is natuurlijk niet de bedoeling. Of jezelf zijn en dagelijks je collega richting burn-out pesten gaat ook ver over een grens heen. Maar overall zie ik  een tendens waarin de ruimte die mensen in organisaties krijgen om zichzelf te zijn en het beste uit zichzelf te halen, steeds kleiner wordt. In plaats van te kijken wat iemand als persoon aan kwaliteiten en extra’s te bieden heeft, wordt iemand juist afgerekend op datgene wat die persoon niet heeft of waarmee hij of zij afwijkt van de norm, wat die norm ook mag zijn want hier wordt binnen organisaties over het algemeen weinig aandacht aan besteed.

Vrijheid gaat over gedrag

Uiteindelijk is alles terug te brengen tot gedrag. Ook in organisaties mag iemand met zijn of haar gedrag nooit een ander, of het bedrijf, tot last zijn of schade toebrengen. Iedereen in een bedrijf, van hoog tot laag, wordt betaald om bij te dragen aan (het succes van) het bedrijf en de bedrijfsdoelstellingen. Daar hoort bepaald gedrag bij. Maar welk gedrag is nu gewenst en wat is minder of niet gewenst? In plaats van het aangaan van de dialoog hierover worden in veel grote organisaties medewerkers vooral gestuurd. Processen worden van bovenaf opgelegd en daar moeten medewerkers dan op de een of andere manier maar inpassen. Met dit one-fits-all principe kun je wachten tot het fout gaat. Want we bevinden ons niet meer in het industriële tijdperk waarin grote groepen mensen dezelfde repeterende handelingen verrichten. We bevinden ons in het kennistijdperk waarin de meeste mensen graag zelf willen meedenken hoe ze, vanuit hun eigenheid en kwaliteiten bij kunnen dragen aan het succes van de organisatie.

Voor ondernemers (in het MKB) valt hier nog een wereld te winnen

Voor u als ondernemer (in het MKB) valt hier nog een wereld te winnen. Want als u goed zorgt voor uw medewerkers, zorgen zij goed voor u. Maar hoe faciliteert u uw medewerkers zodat zij vanuit hun intrinsieke waarden en individuele kwaliteiten bij kunnen dragen aan het succes van uw bedrijf? Deze 7 factoren kunnen u daarbij helpen:

  1. Ken uw medewerkers; krijg inzicht in hun kwaliteiten, behoeften, wensen maar ook in hun beperkingen;
  2. Wees duidelijk over de context van uw organisatie waarbinnen uw medewerkers moeten opereren;
  3. Weet welk gedrag u WEL wilt zien en bespreek dat (verwachtingen);
  4. Geef grenzen aan; wat is de ‘speelruimte’? Wat is qua gedrag acceptabel en wat niet?
  5. Geef zelf het goede voorbeeld (voorleven)
  6. Communiceer!
  7. Verklaar en beredeneer; leg uit waarom bepaald gedrag niet geaccepteerd wordt.

 

Als u aandacht besteed aan deze aspecten verandert u gedrag dat uw organisatie belemmert en tegenwerkt in gedrag dat uw bedrijf ondersteunt en bijdraagt aan het succes van uw bedrijf en van u als ondernemer. Medewerkers die vanuit hun eigenheid maar binnen de context van uw organisatie waarde toevoegen aan uw bedrijf ervaren zelf een gevoel van vrijheid maar geven u dat zeker dubbel terug. En wat is ondernemen tenslotte? Vrijheid!


Veel ondernemers staan onder druk. Ze werken hard maar zijn niet tevreden met hun bedrijf en/of de bedrijfsresultaten. Herkent u dit? Ik blog over effectief organiseren en hoe u uw bedrijf met minder tijdsinvestering (wel) succesvol maakt. Ik help u een moeiteloze organisatie te creëren die uw ambities waarmaakt. Op uw succes!

 

Ingrid liet mij inzien hoe ik mijn bedrijf voor mij kon laten werken in plaats van andersom.

©Ingrid Bennink
Privacyverklaring

Contact

Het Cornegoor 7
7232 GE Warnsveld
06 534 686 38
info@ingridbennink.nl

Schrijf je in om High Level te ondernemen!